"

ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Rotkvica je vitaminska bomba

rotkvica



Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima ovo sitno povrće pomaže pri liječenju nekih vrsta raka, osobito debelog crijeva, bubrega, želuca i karcinoma usne šupljine

Rotkvice rastu u vezicama zajedno s lišćem, a uz crnu rotkvu, pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa, keleraba i keler-abica. Ona spada u rijetke biljke koje nakon 20-30 dana sijanja daju vrlo jedar, sočan i hrskav korijen, ukusnog, pomalo gorkastog okusa. Zahvaljujući svom mirisu i okusu ona potiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka. Teže se probavlja te je stoga treba što više usitniti. Uvijek je treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi specifičan miris i okus.

Izvor kalija



Rotkvica ima sličan biokemijski sastav kao i crna rotkva, ali sadrži puno manje gorušičine kiseline i upravo je zbog toga ukusnija i lakše probavljiva. Energetska vrijednost rotkvice je mala – na 100 g iznosi 16 kcal /67 kJ, od čega na vodu otpada 95,27 procenata, ugljikohidrata ima 3,40 procenata, a količina proteina i masti je zanemariva.

Sadrži relativno dovoljnu količinu mineralnih sastojaka, 0,7-0,8 procenata. Najviše ima kalija, 322 mg u 100 g, u manjoj količini kalcija 33 mg, fosfora 29 mg, natrija 18 mg, željeza 0,8 mg. Odnos kalcija i fosfora takav je da omogućava iskorištavanje kalcija.

Od vitamina je po sadržaju najznačajniji vitamin C – 29 mg%, zatim sadrži karoten (provitamin A), vitamine B1, B2 i niacin. Pola šolje narezanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava obilnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.

Osim Što osvježava svojim oporim, nekad i slatkastim okusom zbog svog lijepog izgleda crvena rotkvica se često upotrebljava kao dekoracija na trpezi i kao popularni sastojak salata.

Korijen rotkvice sadrži sumporno ulje rafanol, zatim mineralne tvari, vitamine, fermente i lizocin, koji se odlikuju jakim baktericidnim djelovanjem. Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa pa se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja.

Potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva te se preporučuje kod osoba koje pate od zatvora. Stimulira izlučivanje žuči kod oboljenja žuči i žučnih puteva i pojačava lučenje mokraće.

Crvena rotkvica je dobar izvor vitamina C i antioksidansa, a budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima pa ovo sitno povrće pomaže pri liječenju nekih vrsta raka, osobito debelog crijeva, bubrega, želuca i karcinoma usne šupljine

rotkvica-2Moćno povrće

PREDNOSTI ROTKVICE SU:

• SADRŽI NIZAK NIVO KALORIJA PA JE KORISNA ZA DIJETALNU ISHRANU

• KAO DOBAR ANTIOKSIDANS PRUŽA ZAŠTITU OD RAKA

• ČISTI KRV

• SPREČAVA NASTANAK BUBREŽNIH KAMENACA

• LIJEČI ZATVOR

• POVOLJNO UTJEČE NA RAD ŠTITNE ŽLIJEZDE

• ELIMINIRA LOŠ ZADAH IZ USNE ŠUPLJINE

• PODSTIČE VARENJE

• UBLAŽAVA MENSTRUALNE BOLOVE

Rotkvica je posebno korisna za jetru i želudac. Osim toga, ovo slasno povrće direktno detoksicira, odnosno pročišćava krv. Rotkvica je bogata neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, zadržava vodu, liječi zatvor i tako pruža olakšanje oboljelima od hemoroida. Budući da ovo sitno crveno povrće izvrsno detoksicira, njegovi ljekoviti sastojci pomažu bržem zacjeljenju hemoroida, a prirodni sokovi rotkvice smiruju probavni sistem.

Ljekoviti sok

Rotkvice su prirodni diuretik. pa s tim i povećavaju proizvodnju mokraće. Sok od rotkvica liječi upale i osjećaj pečenja tokom mokrenja, a također čisti bubrege i sprečava infekcije bubrega i mokraćnog sistema.

Rotkvice izvrsno ispunjavaju želudac i iznimno brzo zadovoljavaju glad. A sve to bez puno kalorija. ROne oskudijevaju probavljivim ugljikohidratima, a obiluju voluminoznim sastojcima koji sadrže puno vode. Stoga je ovo povrće sjajan odabir za osobe koje žele izgubiti koji kilogram viška.

Želite li vitaminsku bombu i lijek za razbuđivanje, napravite salatu od rotkvica i kiselih jabuka tako što ćete narezati rotkvice, jabuke krupno naribati, dodati ribane kisele krastavce i sok od jenog limuna.

Sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena i osa, a ljekovita tekućina također smanjuje bol i otok te smiruje pogođeno područje.

izvor:narodnilijek.com









Nema komentara:

Objavi komentar