"

ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Milogled trava za zarastanje rana

Milogled trava




Od svibnja do srpnja šume, kamenite i neprohodne terene, krase lijepi bijeli cvjetovi Milogled (Sanicula europaea). Narod ga zove još i jasenjak ili zdravčica, a od davnina se zna za njegova ljekovita svojstva. Antički narodi su ovu biljku smatrali lijekom za sve boljke, pa je dobila naziv Sanicula, od grčke riječi Sanare (izliječiti).
Milogled trava
U proljeće i početkom jeseni se vadi korijen, čisti se od zemlje i nadzemnih dijelova, pere i suši na promaji. Za kilogram suhog korijena potrebno je oko četiri kilograma svježeg. Stabljika se bere prije cvatnje, suši na toplom mjestu iu hladu, da ne bi izgubila boju.

Ljekovitim ga čine alantoin, eterična ulja, gorke i mineralne tvari, tanini i taninske kiseline, saponini, kao i drugi korisni sastojci.
Svježa biljka zaustavlja krvarenje, spušta temperaturu i čisti rane. Dovoljno je samo da se malo izgnječi i previje na problematično mjesto. Na ovaj način uklanja i upale, a rana brže zarasta.

Čaj od svježeg Milogled, čisti pluća, želudac i crijeva. Pomaže i kod unutarnjeg krvarenja, kod pucanja čira. Koristi se i za ispiranje upaljenog grla i u vidu obloge ubrzava zacjeljivanje rana i promjena na koži. Kada se cijela biljka skuha, s korijenom, pomaže kod gihta, tako što se prave obloge i drže 25 do 30 minuta tijekom šest dana.

Svježe iscijeđen sok zaustavlja krvarenja. Uzima se jušna žlica pomiješana s malo vode ili čaja. Također, tri do četiri žličice soka djeluju kao diuretik, pomažu izbacivanju štetnih tvari, čiste organizam i jačaju ga.



Zdravčica se preporučuje i kod dijareje, kao i poticanja apetita kada se uzima četvrtina žličice suhog, izdrobljenog lišća, dva do tri puta dnevno. Učinkovita je iu liječenju žutice, izlučivanju sekreta iz pluća, upale maternice.

Ipak, ne preporučuje se ni u jednom obliku trudnicama i osobama koje boluju od angine pektoris, skleroze i imaju bubrežne tegobe.

ČAJ I SIRUP
Čaj se pravi kada se tri žlice isitnjenog korijena potope u 1/2 l kipuće vode. Sadržaj se ostavi u poklopljenoj posudi oko 30 minuta, pa procijedi. Tijekom dana pije se tri, četiri puta, prije jela. Može se doda žličica meda. Djelotvorniji je ako se biljka prije kuhanja potopi u hladnu vodu 12 do 16 sati, pa u toj vodi kuha pet minuta, po želji može se dodati med. Ako se spremaju čajne obloge, kuhanje bi trebao trajati 15, 20 minuta.

Sirup se priprema tako što se pomiješa 20 g osušenog i usitnjenog korijena sa 1 dl 50% alkohola. Prije korištenja sadržaj bi trebalo razrijediti s vodom u mjeri 1: 4 ili 1: 5. Ova tinktura je osobito djelotvorna za ispiranje rana.
Izvor:Novosti

Nema komentara:

Objavi komentar