"

utorak, 5. srpnja 2016.

Biljka noni – štiti od raka i čuva zdravlje

biljka noni protiv raka




Noni (Morinda citrifolia) se u narodnoj medicini koristi preko 2000 godina i jedan je od najznačajnijih izvora tradicionalnih lijekova među pacifičkim stanovništvom.
biljka noni protiv raka

Opis biljke
Noni-plod je s Tahitija, pripada skupini od 80 ljekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdjelotvornijoj biljnoj skupini starog svijeta Rubiaceae. Raste kao samonikla biljka, a daje plodove tijekom cijele godine. Bere se 12 puta godišnje.

Ovo voće, koje se već stoljećima učinkovito koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek u današnje vrijeme postaje opće poznato.

Sastav
Noni voće sadrži 18 raznih aminokiselina, koje pospješuju razvoj mišića i ujedno sprječavaju njihovo razgrađivanje. Ovo djelovanje se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja. Natrij, kalij, željezo, mangan, odnosno magnezij koji se nalaze u sastavu nonija, doprinose zadovoljenju dnevnih potreba organizma za mineralnim tvarima. Pored toga sadrži i specijalne tvari, koje pospješuju protok tvari između stanica, tako da imaju regenerativno djelovanje. Skopoletin podržava funkciju štitnjače, povećava razinu serotonina i melatonina u organizmu, sprječavajući time promjene raspoloženja, odnosno povoljno utječe na sposobnost prilagođavanja dnevnim promjenama i regulira ciklus sna.

Noni pospješuje proizvodnju dušikovog oksida koji u sprezi sa skopoletinom omogućuje opuštanje arterija, čime igra značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog tlaka nastalog uslijed napetosti i stresa. Pored toga dušični oksid sudjeluje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost nastajanju ugrušaka, čime brani organizam od infarkta i od izljeva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim djelovanjem čini obranu od oksidacije LDL-kolesterola, znači ima značajan doprinos u prevenciji od kardiovaskularnih oboljenja.

Obnavlja molekule u tijelu
Noni plod ima 800 puta više Proxerina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxeronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom tijelu stvaranje xeronina najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u tjelesnim stanicama. Sljedeći značajan sastavni element Nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika diobe stanica i tkiva i “ne dozvoljava” da se dioba otrgne kontroli. Pošto sudjeluje u izgradnji najoptimalnijeg nivoa takozvanih T i B stanica, kao i obrambenih i limfnih stanica, olakšava posao imunološkog sustava koji je tako sposoban pobijediti bolesti.

Noni protiv tumora
Zahvaljujući sadržaju damnakantala, noni izvanredno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora u organizmu se smanjuje količina enzima kseronin, prokseronin i prokserogenaza, koje noni sadrži u značajnoj količini. Zahvaljujući adaptogenom djelovanju u stanju je normalizira stanice koje nepravilno funkcioniraju. Redovitom upotrebom Nonija se mnogo doprinosi učinkovitoj zaštiti od tumora.



Protiv depresije i upala
Kseronin i prokseronin imaju izvanredno antidepresivno djelovanje. Ove tvari pospješuju lučenje endorfina, čije oslobađanje rezultira razdraganost i dobro raspoloženje. Pored toga umanjuju iscrpljujuće bolove nastale uslijed upale zglobova, pri čemu ne izazivaju ovisnost. Pored svega toga kseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a također povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se noni preporučuje svima koji često obolijevaju od infekcija gornjih dišnih puteva.

Pošto noni potpomaže lučenje sokova za varenje, smanjuje i značajni dio problema probavnog trakta. Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti ovisnosti kao što su pušenje, alkoholizam, narkomanija.

Jedina mana koju noni ima jeste da pojačava apetit.

Proces prerade nonija počinje prirodnom fermentacijom koja traje od 3 do 6 mjeseci. Ne koriste se ni gljivice ni bakterije ni šećer za fermentaciju. Kad je fermentacija gotova, prelije se preko hladnog voća i dobiva se đus.

Za terapijske svrhe noni đus ima preslabo dejstvo, pa se iz tog razloga u terapijske svrhe se može koristiti jedino ekstrakt od noni biljke.

Priprema soka od nonija
Ako želite sami napravite ovaj moćni napitak, evo i kako:

Sušeni plod nonija potopiti u vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Kuhati u istoj vodi na slaboj vatri oko pola sata, procijediti, začiniti medom i limunom i piti tijekom šest mjeseci 30 minuta prije svakog obroka. U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema, dozu pojačati.
Izvor:stvarukusa




Nema komentara:

Objavi komentar