"

ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Ljekovitost kopra – za liječenje bronhitisa i kašlja

ljekovitost kopra za zdravlje



Male, aromatične sjemenke kopra pune su vitamina, minerala i hranjivih tvari, koje povoljno djeluju na zdravlje, bez obzira na godine i spol.
ljekovitost kopra za zdravlje
Kao začin dodaju se jelima, osobito masnim, jer povoljno utječu na probavu. Daju se i djeci i bebama kada imaju probavne smetnje. Ali, to je samo početak popis ljekovitih svojstava sjemenki ove začinske biljke. Djeluju kao diuretik, koriste se kod nadimanja, opstipacije, žgaravice, pojačanog lučenja kiseline u želucu, mučnine i pomažu organizmu da brže apsorbira hranjive sastojke iz hrane.

Poboljšavaju dah koji dobiva slatkast okus, djelotvornije su i zdravije od žvakaćih guma.
U alternativnoj medicini se sjeme kopra preporučuje osobama koje imaju bronhitis, jak kašalj i infekcije respiratornog trakta, imaju i antioksidativno djelovanje. Studije pokazuju da mogu ublažiti i neke oblike tumora. Također, dokazano je da u određenim dozama mogu snize krvni tlak, jer sadrže dosta kalija, kalcija i vlakana. Pomažu kod menstrualnih tegoba, stimuliraju funkcioniranje mozga i sprečavaju degenerativne promjene poput demencije i Alzheimerove bolesti, umanjuju napetost živčanog sustava.

Od sjemenki možete pravite čaj, da ih žvačete u svježem stanju, da ih dodajete kao začin mesu i jelima od povrća, a od njih se dobiva ulje. U nekim slučajevima, ipak, trebalo bi biti oprezan budući da sadrže aktivne komponente koje uzrokuju kontrakcije maternice, ne preporučuju se trudnicama. Ipak, dobre su za porodilje, doduše u ograničenim količinama, jer stimuliraju stvaranje mlijeka.





Budući da se ponašaju kao estrogen, žene koje imaju problema s reproduktivnim organima ili kancer dojke ili jajnika, ne bi smjele ih konzumiraju. U kombinaciji s određenim lijekovima, “prepisuju” se kod epilepsije.

Ako ste alergični na mrkvu ili celer, velika je vjerojatnost da ćete alergijsku reakciju da imate i na sjemenke kopra, pa se savjetuje da ih isprobate prije nego što ih uvrstite u svakodnevnu prehranu.

izvor:zenstvena.com





Nema komentara:

Objavi komentar