"

utorak, 28. lipnja 2016.

Čudotvorni neven prirodan lijek za kožne bolesti

cuvdotvorni neven prirodan lijek






U Nepalu ga zovu cvijet sa stotinu latica, u Engleskoj merino zlato, kod nas je poznat kao neven – ali, iza jednostavnog imena, krije se biljka s višestrukom primjenom, od ljekovite, preko estetske, do kulinarske.
cuvdotvorni neven prirodan lijek

U liječenju se najčešće koristi cvijet jarkonarancaste boje, i to u sušenom obliku.
Od njega se spravljaju čajevi, ulja i masti u čiju su se ljekovitost uvjerili još stari Grci i Rimljani. Odličan je u borbi protiv kožnih bolesti, poput akni, bradavica i ekcema, a koristi se i protiv opekotina, rana i ozeblina. Pošto potiče znojenje, upotrebljava se protiv povišene temperature i groznice. Zahvaljujući provitaminom A, blagotvorno djeluje na oči, pa se preporučuje i kod konjunktivitisa. Djeluje protuupalno, otklanja tegobe u probavnom traktu, normalizira rad jetre i lučenje žuči, a dokazana je i njegova moć u zaustavljanju blažih dijareja, zbog čega je idealan u ljetnom periodu.



Pored ljekovitosti, neven je poznat i po ljepoti. Cvjeta od svibnja do studenog, lako se uzgaja u vrtu ili saksiji, a ima moć da rastjeruje insekte i druge štetočine. Cvjetovi su jestivi, mada ne i naročito ukusni, a zbog jarke boje se koristi za dekoraciju salata.
Izvor:Novosti




Nema komentara:

Objavi komentar