"

četvrtak, 30. lipnja 2016.

BESMRTNA biljka koja raste oko nas, a njen litar košta oko 1800€

smilje-immortelle-helichrysum-italicum



Sigurno ste čuli za mnogobrojne preparate koji pomažu u zaustavljanju starenja, podmlađivanju lica i hidrataciji suhe i umorne kože. Da li ste čuli za biljku pod nazivom “smilje”?

Nemojte se začuditi ukoliko niste, jer vodeće svijetske kozmetičke kuće upravo to i žele. Naime, kada bi saznali da sve “probleme” možete riješiti uz smilje, nikada više ne biste kupovali preskupe kreme i losione.

O čemu se radi?



Smilje je mediteranska biljka koja raste na sunčanim kamenjarima i padinama, u pukotinama stijena, napuštenim vinogradima i uz ivice puteva. Za njena ljekovita svojstva znali su i Stari Grci koji su je koristili za zarastanje rana. Međutim, smilje je dugo bila zaboravljena i dobro skrivana tajna.

Osim za podmlađivanje, smilje ima i brojna druga ljekovita svojstva. Odličan je lijek protiv bronhitisa i kašlja, djeluje kao sedativ, snižava krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, spriječava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača cijeli organizam.

Postoji mnogo vrsta smilja a najpoznatija je Helichrysum italicum. Njen značaj su prepoznali i najbolje iskoristili Francuzi koji su je nazvali “immortelle”, što znači besmrtna. Ovaj nadimak smilje sa ponosom i pravom nosi. Razlog? Sposobnost brisanja bora, ožiljaka, strija i modrica.

Jedina mana ove čudotvorne biljke jeste količina koja je potrebna za njeno pretvaranje u eterično ulje, a samim tim i njena visoka cijena.

Tona smilja za litru ulja

Zbog čega je smilje toliko dragocijeno i poželjno? Odgovor leži upravo u vrijednom eliksiru koje ono sadrži u veoma malim količinama. Naime, smilje ima vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja.

>> Kako napraviti macerat i zašto će ga vaša koža voljeti više od kreme

Nadimak besmrtna ova neobična biljka dobila je i zbog činjenice da nikada ne vene, pa čak ni nakon što je ubrana. Inače, njeno stablo je uspravno i obraslo svilenkastim, gustim dlačicama. Može da poraste u visinu do 60 cm, a neke vrste, i do 90 cm. Cvijeta od maja do jula.

Također, mora se destilovati sviježa, a ne sušena biljka. Sada vam sigurno postaje mnogo jasnije zbog čega je cijena smilja uglavnom visoka? Upravo tako – za kilogram ovog eteričnog ulja moraćete da izdvojite između 1.500 i 1.800€.
Efektima su zadovoljne brojne žene širom svijeta, a gajenje ove biljke za mnoge postaje sve primamljiviji i unosniji biznis.

Smilje kod nas

Iako se ova ljekovita biljka vezivala isključivo za mediteransko područje, ona se odskora može pronaći i u susjednim zemljama Bosni i Srbiji. Naime, promjena klime je uslovila i promjenu uslova pod kojima se smilje može gajiti, pa se tako nemojte iznenaditi ukoliko čudotvornu biljku nađete upravo među prelijepim Bosanskim livadama i poljima.

Iako početna ulaganja nisu mala, oni proizvođači koji su se upustili u gajenje smilja kažu da se uloženo i vrati. Najveći broj kupaca vrijednog i ljekovitog eteričnog ulja dolazi sa američkog i evropskog tržišta, dok je domaća potražnja još uvijek mala. Ipak, u budućnosti se očekuje sve veći broj uzgajivača smilja, a samim tim i broja onih koji žele da je kupe.

izvor:narodnilijek.com



Nema komentara:

Objavi komentar