"

utorak, 24. svibnja 2016.

RAHAT LOKUM


















SASTOJCI
3 solje secera
2 1/2 solje vode
8 kasika gustina

1 solja vode
2-3 kasike rizine vodice (ili narandzine ili vocnog sirupa po zelji)
sok od 1/2 limuna (ja sam stavila cijeli)
prehrambene boje po zelji
sjeckani orasi, bademi, pistacije,…
kokos (po zelji)

PRIPREMA
U serpi prokuhati 3 solje secera i 2 1/2 solje vode.
8 kasika gustina razmutiti u solji vode i lagano dodati prokuhalom sirupu. Mijesati da se ne stvore grudvice.

Vatru smanjiti na minimum i kuhati 1,5 – 2h dok smjesa ne postane toliko gusta da tesko spada sa kasike.

Kada je smjesa dovoljno gusta, dodati joj sok od 1/2 limuna i par kasika vocnog sirupa/ruzine vodice/arome. Promijesati i dodati sjeckane orahe, bademe, …

U kalup promjera 20x20cm staviti gazu i posuti je gustinom.
Vrucu smjesu istresti i ostaviti da se hladi 3 – 4 sata.

Prebaciti na radnu povrsinu koju ste posuli mjesavinom secera u pranu i gustina.
Izrezati na kokcike, uvaljati u kokos ili u secer u prahu koji ste pomijesali sa gustinom.

Ukoliko ih necete odmah jesti, ostavite ih izvan frizidera da se suse 2 – 3 dana.
Sto se duze susi, sve je bolji… 🙂

Nema komentara:

Objavi komentar