"

nedjelja, 29. svibnja 2016.

Sirup od koprive je najbolji lijek za čišćenje krvi




Ovaj sok je dobar i protiv reume i artritisa, a kako
koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u borbi
protiv anemije. Čak ga piju oni koji imaju astmu i
probleme sa kožom. Takođe, vjeruje se da
sprječava respiratorne i urinarne probleme, ali i
gubitak kose. Ne morate ga uvijek razblaživati sa
vodom, možete ga samo posuti preko svojih
američkih palačinki.
Donosimo vam dva recepta – jedan sasvim
jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i
medom.


Najjednostavniji sirup od kopriva

Potrebno vam je: 1 kg listova mlade koprive, 2,5 litre vode i šećer (500 gr na svakih 500 ml
tečnosti).
Operite i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko
sat vremena, dodajući vodu koja ukuha. Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne
istopi u potpunosti. Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite. (Listovima koprive
možete dodati i listove ribizle u odnosu 1:1).


Koprive, med i limun

Pripremite: oko 400 gr svježih mladih listova koprive, sok od 6 većih limunova, 800 gr šećera, 5
punih kašika livadskog meda i 1 litar filtrirane vode.
Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zamijeniti
medom, ali samo dio, recimo 300 gr – zamijenite sa 1 kg meda, ali ga ne kuhate i dodajete
rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja.
Koprive operite i isjeckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola
bijelog). Sve stavite na šporet da kuha povremeno mješajući (kada prokuha ostavite da krčka 5
minuta). Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je kašikom.
Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjirem i pritisnite
težom čašom ili teglicom. Ostavite tako 10 minuta. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama
cijedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procijedite ga kroz cjediljku ako je
potrebno i posao je završen. Sirup sipate u sterilizovane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom
i tamnom mjestu.
Sok pravite tako što pomješate ¼ čaše sirupa sa ¾ vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.

Nema komentara:

Objavi komentar